February 20, 2015 Blaz_nostress_administrator

Maščobe v prehrani Da ali Ne?

V zadnih letih so številne raziskave pokazale, da maščobe niso glavni krivec za debelost in težave s preveliko težo. Ampak, ali to pomeni, da jih lahko pojemo neomejeno veliko?

Da bi odgovorili na to vprašanje, moramo pogledati, katere maščobe sestavljajo našo prehrano in kakšen vpliv imajo na naše telo in zdravje.

Maščobe spadajo med tako imenovano energijsko hrano, saj so hranilo, ki našemu telesu omogoča delovanje. Maščobe v telesu opravljajo več pomembnih funkcij.

  • dajejo energijo,
  • skrbijo za transport molekul v krvi,
  • shranjujejo vitamine in hranila,
  • iz maščob so sestavljeni prevodni kanali med živčnimi celicami,
  • so tvorniki hormonov,
  • obdajajo organe in jih ščitijo,
  • tvorijo membrane celic.

Maščobe so zelo kalorične; gram maščob ima kar 9 Kcal.

Maščobe delimo na nenasičene maščobne kisline, nasičene maščobne kisline in transgene maščobne kisline; od tega, v katero skupino sodijo, je odvisno, ali imajo za nas več dobrih ali več slabih učinkov.

Nenasičene maščobne kisline

Nenasičene maščobne kisline pridobivamo iz rastlinskih virov. Sestavljajo jih monosaturirane in polisaturirane maščobne kisline. Monosaturitane maščobne kisline najdemo v avokadu in v olivnem olju, polisaturirane maščobne kisline pa v sončničnem olju, soji in lososu.

Vse nenasičene maščobne kisline štejejo za zdrave maščobe.

Polisaturirane maščobne kisline lahko pomagajo pri znižanju trigliceridov in s svojimi protivnetnimi aktivnostmi (Omega 3) znižajo nevarnost za nastanek srčno žilnih obolenj.

Monosaturirane maščobne kisline so zelo zelo hranilne, ampak ne škodujejo našemu krvožilnemu sistemu.

Nenasičene maščobne kisline so zelo pomembne za zdravje in normalno delovanje našega telesa. Posebej pomembni sta esencialni maščobni kislini linolenična in linoleična maščobna kislina.

V prehrani naj bo okoli 20 % skupnega števila dnevno zaužitih kalorij iz nenasičenih maščobnih kislin. Od tega 10 % polysaturiranih in 10 % monosaturiranih maščobnih kislin.

Nasičene maščobne kisline

Nasičene maščobne kisline so živalskega izvora, vsebujejo pa jih na primer polnomastno mleko, siri, rdeče meso … V prevelikih količinah vplivajo na količino LDL holesterola (slaba oblika holesterola), ki je krivec za arteriosklerozo.

Število zaužitih dnevnih kalorij iz nasičenih maščobnih kislin naj ne presega 10 %.

Transgene maščobne kisline

Transgene maščobe so pridelane iz nenasičenih maščob z delno hidrogenizacijo (obdelavo z ogljikom) kar jim daje drugačno strukturo, okus in videz. Najdemo jih v  margarini, piškotih, sladoledu itd.

Transgene maščobe povečujejo količino LDL holesterola, povečujejo krvni triglicerid, znižujejo raven dobrega HDL holesterola in povečujejo nevarnost za nastanek srčnih in krvožilnih bolezni.

Transgene maščobe bi morali iz pregrane izločiti oz. jih, če že, uporabljati čim manj.

 

Zaključek je, da so maščobe v prehrani ne le zdrave, ampak nujn, seveda pod pogojem, da njihova skupna količina ne presega 30 % dnevnega vnosa vseh kalorij.  Na vsak način pa se poskušajno izogibati transgenih maščob.

Blaž No stress

Tagged: , ,