April 28, 2015 Nika

Danes naredimo nekaj zase – za jutri

V zadnjem času se je pojavila poplava vadb, ki so tako ali drugače usmerjene in obljubljajo čudežne rezultate. Naj kar na začetku tega članka povem, da sam ne verjamem v instant rezultate in v čudežne tabletke, ki bodo spremenili vaše telo iz postave, pridobljene z leti poležavanja na domačem kavču, v fitnes model z naslovnice.

Sam se s športom ukvarjam že od svojega osmega leta, ko sem se v osnovni šoli prvič srečal z organiziranim treningom. Takrat je bil to tek na smučeh, ki sem ga kar hitro zamenjal za odbojko. To sem še hitreje zamenjal za košarko, ki je ostala moja zvesta spremljevalka kar dvanajst let in v kateri sem dosegel kar nekaj uspehov. In skozi svojo športno kariero na lastni koži spoznal zelo pomembno stvar: za doseganje rezultatov ni bližnjic! Če želiš biti dober športnik na svojem področju potrebuješ ogromno dodatnega znanja iz različnih športnih panog. Verjetno se sprašujete, kaj ima moja športna pot skupnega z nekom, ki si želi samo malo oblikovati telo pred poletno sezono na plaži ali pa izboljšat svojo fizično pripravljenost in kondicijo? Veliko več, kot bi si na prvi pogled mislili. Naj vam predstavim svoj pogled na oblikovanje telesa in rekreativni šport.

Najprej razčistimo eno stvar: vsaka fizična aktivnost, ki se izvaja pravilno, je več kot zaželena in bo ne glede na obliko, trajanje in pogostost naredila veliko več za naše zdravje kot ležanje na kavču z vrečo čipsa v rokah. Če ste torej sami s seboj zadovoljni in je vaš cilj preorosto malo druženja s kolegi na partiji basketa ali pa kavica s kolegicami po eni uri aerobike na teden, je to super.

Vendar pa sedeči življenjski slog in sodobna prehrana prinašata vse ljudi, ki si želijo nekaj več, ki niso zadovoljni s svojim telesom, ki si želijo boljšo formo in konkretne rezultate za doseganje svojih ciljev. Prav pri takšnih ljudeh prepogosto opažam težnjo po iskanju bližnjic in usmerjanju vseh svojih naporov v neko točno določeno smer, rezultat. In to je tržna niša, ki jo fitnes industrija s pridom izkorišča. Na tržišču najdete čudežne vadbe, ki vam bodo oblikovale »sixpack« v desetih dneh in zadnjico, ki vam bi o zavidala tudi Kim Kardashian, v zgolj dveh tednih. Pa prehranske dodatke, ki bodo pokurili vse maščobne blazinice v trenutku in še in še …

Žal je resnica povsem drugačna in z takšnimi in drugačnimi bližnjicami ne le, da ne dosežemo ciljev, ampak si te cilje mogoče celo oddaljimo, saj nam po nekaj neuspelih poskusih padeta morala in zagon.

Če želimo kakovsten, dolgoročen rezultat, potrebujemo kompleksen sistem, ki bo vključeval pravilno vadbo za dosego cilja, pravilno prehrano, zadosten počitek in prilagoditve skozi proces treniranja in oblikovanja, ki bo na koncu prinesel trajen rezultat.

Če na tem mestu izvzamem profesionalne rekreativce, ki trenirajno za razne maratone, triatlone, kolesarske dirke itd., ki prav tako potrebujejo sistem, prilagojen njihovim ciljem, na koncu dve skupini ljudi: tisti s prekomerno težo in željo po oblikovanju telesa in tisti, ki se želijo samo dobro razgibati, malo utrditi telo in izboljšati svojo fizično pripravljenost.

Vse več raziskav potrjuje tezo, da je za vse tiste z zgoraj navedenimi željami najbolj primerna funkcionalna vadba. Ta temelji na gibalnih vzorcih, ki jih izvajamo vsak dan in nam skozi nam poznane gibe pomaga do željenega rezultata. Seveda sta zelo pomembna sestava programa – intenzivnost in povezava teh gibov v vadbene enote, ki na koncu podajo najboljši možni rezultat. Funkcionalna vadba je vadba, ki nam ne samo omogoča zgoraj zastavljene cilje ampak obravnava naše telo kot kompleksno celoto in z združevanjem pravilno izvedenih gibov krepi celotno telo, izboljšuje živčno mišične povezave, izboljšuje proriocepcijo in ponovno uči mišice, da delujejo kot celota. Rezultati takšne vadbe bodo vedno mnogo boljši in trajneši kot rezultati nekih instantnih, ozko usmerjenih vadb.

Pri nas funkcionalno vadbo izvajamo v programih, kjer je funkcionalnost združena z visoko intenzivnim intervalnim treningom (HIIT) in sicer v programih XBody shape in Full body 45.

Aha, pa še za vse tiste, ki ste upali, da boste v tem članku kako priti do sixpacka pred poletjem. Preprosto: sixpack se dela v kuhinji, ne v telovadnici ;)!

Blaž Mihev
NCSF CPT