January 27, 2015 Nika

Izklesana poletna postava nastane pozimi

Velika večina se nas v mrzlih zimskih mesecih pogosto zaloti pri sanjarjenju o poletni vročini, ležanju na plaži in prepotrebnem soncu, s katerim napolnimo baterije za vse delovno leto. V svojih fantazijah se, spodbujeni z množico izdatno obdelanih fotografij in idealiziranih filmskih prizorov, samozavestno sprehajamo po vročem pesku in v pomanjkljivih oblačilih ponosno razkazujemo izklesane trebušne mišice, čvrsto zadnjico in zagorelo golo kožo.

»Do poletja je še daleč,« si mislimo, »več kot dovolj časa. In letos, letos se mi bo do poletja res uspelo znebiti tistih nadležnih kilogramov, ki se čez zimo tako radi naberejo ravno na nepravih mestih.«

Trenutek streznitve navadno nastopi kak mesec pred dopustom, ko ugotovimo, da nas je čas spet prehitel – toplo sonce že vabi, da odvržemo debela oblačila, a kaj, ko v brezrokavni majici ne moreo skriti mlahavih nadlahti, brez suknjiča pa kavbojke prav hinavsko razkrivajo treuh, ki sili čez pas. Še en dopust, ki ga bomo preživeli zaviti v brisačo ali varno skriti v zavetju širokih bermud ali ohlapne tunike.

Da se razumemo: če ste z zdravjem, videzom, gibčnostjo in fizično pripravljenostjo svojega telesa zadovoljni kljub temu, da ne ustreza lepotnim standardom, je to edino pohvalno. Konec koncev je telo samo vaše in prav vseeno je, kaj si o njem mislijo sosedje iz prikolice ali uredniki modnih revij. Precej manj prijetno in žal bolj pogosto pa je, če vam telo predstavlja oviro ali zadrego, zaradi katere ne morete v polnosti uživati v lepotah in aktivnostih vročih dopustniških dni.

Bližnice žal ne obstajajo – če želimo narediti nekaj zase, pa naj bo to oblikovanje telesa, izguba kilogramov ali kondicijska priprava na sezono kolesarjenja, teka, in podobno, moramo s tem začeti že precej prej kot mesec pred dopustom. Pravzaprav je pravi čas, da začnete, prav zdaj!

Vem, zdajle si verjetno mislite: »Ah, kje je še poletje. Mesec ali dva prej bo več kot dovolj časa!« Pa ni čisto tako.

Najprej razčistimo tole: Je mogoče v enemu mesecu opazno shujšati? Odgovor na to vprašanje je: Da! A pri tem naletimo na skrito past:

Pred dopustom greste na strogo dieto, ki bo v kratkem času izboljšala videz vaše postave. In boste zadovoljni. A žal se bo to zgodilo predvsem zaradi izgube vode iz tkiv. A ker nihče od ne gre na dopust zato, da se bo odrekal užitkom lokalne hrane in vina ter jedel po strogem režimu neke diete, boste po nekaj dneh uživanja zgroženo spoznali, da je bil vaš trud zaman; voda se bo začela vračati v tkiva in navidezna postavnost bo en, dva, tri izginila … vi pa boste ponovno obsojeni na ohlapno tuniko.

In kaj je rešitev? Če želite trajen rezultat, ki po tednu dni uživanja ne bo izginil kot plima, je odgovor samo eden: Pravilna vadba s pravilno, zdravo prehrano vsaj 4 do 5 mesecev pred dopustom. Le s takšno pripravo bomo obdržali linijo tudi takrat, ko ne bomo gledali na vsako kalorijo. Zdravo prehranjevanje in redna fizična vadba sta osnova, ki bo poskrbela, da bo naše telo z lahkoto prebavilo in porabilo odvečne kalorije.

Moj konkreten nasvet vsem tistim, ki ste se odločili, da se boste letos na poletje pripravili, kot je treba: redna vadba 3 do 4-krat tedensko.

Dvakrat tedensko priporočam vadbo za krepitev mišic (pilates, funkcionalen trening ipd.), s katero bomo povečali svoj bazični metabolizem in tako povečali porabo kalorij tudi v mirujočem stanju.
Dvakrat tedensko temu dodamo anaerobno vadbo, kot so visoko intenzivni intervalni treningi (HIIT vadba), s katerimi pokurimo že nabrane maščobe.

Seveda pa brez spremembe prehranskih navad ne bo šlo. Splošno priporočilo je zmernost, kakovostni obroki s pravilnim razmerjem kompleksnih oglikovih hidratov, ki imajo nizek glikemični indeks, proteinov, vlaknin, in kakovostnih maščobnih kislin (te so za zdravje organizma zelo pomembne in se od njih ne bomo zredili). Paziti moramo še, da čez dan spijemo dovolj vode in se izogibati sladkorju.

Če se boste odločili, da se tokrat na poletje pripravite pravočasno in boste sledili zgornjim nasvetom, vam obljubim, da rezultat ne bo izostal. Na lastni koži boste spoznali, da lahko tudi brez mukotrpnih diet in odrekanja v petih mesecih dosežete neverjetne vidne rezultate, ki bodo dodatno še koristno vplivali na zdravje telesa.

Zdaj pa le hitro v AKCIJO in migat … poletje prihaja!

Blaž, No stress center

ilustracija: Gil Elvgren (1914-1980)