October 28, 2015 Nika

Obrok po vadbi

Pogosto nas sprašujete, kaj je priporočljivo jesti povadbi, zato sem se odločil napisati nekaj na to temo. Najprej naj poudarim, da je obrok po vadbi izredno pomemben, saj z njim povrnemo telesu energijo in mu s pravilno izbranimi hranili omogočimo, da se regenerira. Ne glede na to, ali ste izvajali vadbo, ki je bila fizično zelo naporna ali ne, je obrok po vdabi zelo pomemben.

Ampak kaj lahko jemo in kdaj naj jemo?

Za začetek: Priporočljivo je, da obrok zaužijete nekje od 30 do 90 minut po vadbi.

Tisti, ki ste privrženci raznih hitrih rešitev, imate na voljo različne proteinske praške in napitke. Od njih je za po vadbi najprimernejši WHEY, ki je koncentrat iz mlečne sirotke. Zaradi sestave in velikosti svojih molekul ga organizem izredno hitro; tako nam pomaga pri regeneraciji telesa.

Vendar na žalost samo whey ne bo dovolj, saj proteini niso edino hranilo, ki ga potrebujemo po treningu, ker smo izčrpali tudi naše zaloge glikogena. Zato je mnogo boljše, da si za po vadbi pripravite komplekesen obrok (rekel sem komplekesen ne kompliciran ☺ ). Ta naj bo sestavljen iz veliko vlaknin, proteinov in kompleksnih ogljikovih hidratov. Ker vem, da vam verjetno še vedno ni povsem jasno, o čem govorim, nekaj primerov takšnih obrokov:

  • Na žaru pečen piščanec z na žaru pečeno zelenjavo in za kavno skodelico polnozrnatega riža.
  • Polnozrnata tortilija polnjena z avokadom in omleto z zelenjavo
  • Pečen losos file z sladkim krompirjem
  • Sendviči iz polnozrnatega kruha z tuno in humosom in solato

Kot vidite je možnosti veliko. Pustite domišljiji prosto pot in si sestavite svoj obrok upoštevajoč gornje navodilo o sestavi. Pripravite si obroke v naprej in jih z užitkom pojejte ko pridete domov. Definitivno pa se izogibamo vsakemu sladkorju po, pred in med vadbo.

Želim vam veliko uspešnih treningov in dober tek!

Blaž