November 24, 2015 Nika

Tema meseca: zadnjica

Pa je le prišel mesec, ko se bomo posvetili našim zadnjicam in zadnjim stegenskim mišicam. Vsi bi radi imeli lepo, močno in čvrsto zadnjico. Ta z leti izgublja svojo moč, mišica se sčasoma povesi. Kriva pa niso samo leta, ampak tudi današnji vedno bolj sedeč način življenja Ko sedimo, je naša zadnjica v položaju, kjer je popolnoma raztegnjena, zato se sčasoma povesi oziroma uplahni. Ker pa ima zadnjica pomembno vlogo na našem telesu (pa ne samo estetske), jo z leti ne smemo zanemariti – nasprotno, posvetimo ji še več časa.

Zadnjica je sestavljena iz treh mišic: gluteus maximus, medius in minimus. Vse tri sodelujejo pri iztegu nog, rotaciji in odmiku nog v kolčnem sklepu. Močna zadnjica stabilizira spodnji del hrbtenice, medenico in kolčni sklep, slabo razvita zadnjica pa je lahko tudi vzrok bolečin v hrbtenici in kolkih.

Tudi pri zadnjih stegenskih mišicah (“hamstringi”) se pojavi isti problem današnjega načina življenja. Sedeči način življenja tako “krajša” tudi zadnje stegenske mišice, posledično so zakrčene in nas omejujejo že pri sami hoji, teku, poskokih … Poleg tega kratke zadnje stegenske lahko vplivajo na nagib medenice, kar vpliva na celotni nagib hrbtenice in posledično privede do bolečin.

Zadnje stegenske mišice so sestavljene iz treh mišic, ki potekajo po zadnji strani stegna od medenice do goleni, njihova glavna funkcija pa je izteg kolka in krčitev kolena.

S krepitvijo in raztezanjem, bomo zadnjico in zadnje stegenske mišice ohranili v dobri formi. S tem bomo poskrbeli za lepo držo, zdrav hrbet in lepo oblikovane mišice … in, ja: tudi za lepo zadnjico:)